Sinir Sisteminin Bölümleri Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Sinir Sisteminin Bölümleri Nelerdir?

Sinir Sisteminin Bölümleri

Sinir sistemi, çevredeki duyuları algılayan, çeşitli bilgiler elde eden ve bu bilgileri analiz eden, vücudun içerisindeki hücreler sayesinde alınan bilgileri vücudun farklı yerlerine ileten, organlarımızın ve kaslarımızın hareketlerini düzenleyip yönlendiren bir sistemdir.

Sinir Sisteminin Bölümleri

Sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi olarak iki ana bölüme ayrılır. Bu bölümler kendi içlerinde de alt bölümlere ayrılır. Sinir sisteminin her bir bölümünün görevleri farklıdır.

Merkezi Sinir Sistemi

Merkezi sinir sistemini oluşturan en önemli organ beyindir. Beyincik, omurilik ve omurilik soğanı da merkezi sinir sistemini oluşturan diğer organlar arasında yer alır. Merkezi sinir sistemi, sinir sistemini yöneten ve denetleyen bölümdür.

Merkezi sinir sistemi, kafatası ve omurga içindeki sinir organlarından oluşur. Bu sistem, sinir sisteminin en büyük bölümünü oluşturur ve çevresel sinir sistemi ile davranışların kontrol edilmesini sağlar.

Beyin

Beyin, kafatasının içinde yer alan en büyük sinir organıdır. Yapısı girintili çıkıntılıdır ve iki yarım küreden oluşur. Beyin ile kafatası arasında yer alan zar, beyni dışardan gelen darbelere karşı korur. Beynin içinde birçok sinir hücresi bulunur.

Beyin İçerisinde Sinir Sistemi
  • Duyu organlarımızın algıları analiz edilir.
  • Düşünülür, problem çözülür ve olaylar hakkında fikir oluşturulur.
  • Hafıza durumu ve öğrenme yeteneği sağlanır.
  • Uyuma, acıkma ve susama gibi ihtiyaçlar düzenlenir.
  • Hormonların salgılanma zamanı ayarlanır.
  • Vücudun ısı seviyesi ve kan basıncı ayarlanır.

Beyincik

Beyincik, beyne benzer ve yapısı beyine göre daha küçüktür. Kafatasının arka tarafının alt kısmında yer alır ve iki yarım küreden oluşur. Beyincik, beyin, iskelet kasları ve iç kulak ile bağlantı oluşturur.

Beyincik Sayesinde Vücutta
  • Bacaklarda ve kollarda bulunan kasların birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışması sağlanır.
  • Bacak ve kollarda bulunan kasların çalışması ve hareketleri ayarlanır.
  • Yapılan hareketlerin dengede tutulması sağlanır.

Omurilik

Omuriliğin düz bir yapısı vardır ve sırt bölgesindeki omurganın içinde yer alır. Vücut organları ve kafatası organları ile bağlantı oluşturur.

Omurilik Sayesinde Vücutta
  • Organlar ile beyin arasında bilgi aktarımı yapılır.
  • Refleks hareketlerinin oluşması ayarlanır.

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı, boyunun üst kısmında bulunur ve soğana benzeyen bir yapısı vardır.

Omurilik Soğanı Sayesinde Vücutta
  • İstemsiz şekilde oluşan davranışlar yönetilir.
  • Solunum, boşaltım, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmaları ayarlanır.

Çevresel Sinir Sistemi

Çevresel sinir sistemi, vücuda ağaç kökü gibi dağılan sinir liflerinden meydana gelir ve merkezi sinir sistemi ile vücut organları arasındaki sinirsel iletişimi sağlar.

Sinirler, vücuttan aldıkları sinyalleri beyine iletirler. Vücudun dışında ya da içinde oluşan ve vücutta bazı etkenlere neden olan kimyasal, biyolojik ya da fiziksel tepkiler uyarı olarak tanımlanır.

Uyarılar, vücudumuzda duyu organlarımızda bulunan hücreler sayesinde aktarılır. Bu uyarılar sinir hücreleri tarafından merkezi sinir sistemine iletilir. Uyarılar, sinirlerde bazı elektriksel ve kimyasal farklılıklara neden olur ve bu farklılıklar uyartı mesajı olarak tanımlanır. Uyartı mesajları merkezi sinir sistemine ulaştırılır ve beyin, gelen bu uyartı mesajlarını analiz ederek buna karşılık bir cevap oluşturur ve sinirler aracılığıyla organlara ulaştırarak gelen uyarılara karşı tepki verir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kasıkta Sinir Sıkışması Tedavisi

Kasıkta Sinir Sıkışması Tedavisi

Güncel

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?