Santral Sinir Sistemi Tümörleri Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Santral Sinir Sistemi Tümörleri Belirtileri ve Tedavisi

Santral sinir sistemi tümörleri, ülkemizde en sık karşılaşılan ikinci hastalıktır. Lösemi ve lenfoma kanserlerinden hemen sonra yer alan bu hastalık, bazı gelişmemiş ülkelerde daha fazla görülerek en sık görülen hastalıklar arasında ilk sırayı almaktadır. Santral sinir sistemi tümörleri, doğrudan sinir sistemini etkilediği için ciddi sorunlara neden olmaktadır. Başlangıçta fazla belirti göstermeyen bu durum, zamanla ciddi belirtilerle kendini gösterir. Genel olarak bu hastalığın bir kanser türü olduğunu söyleyebiliriz. Santral sinir sistemi tümörleri tedavisinde diğer kanserlerle aynı özellikleri taşır. Tümörlerin hücre yapıları ve hastalarda gösterdiği belirtiler kanserle aynıdır. Günümüzde birçok kanser hastalığının nedeni tam olarak açıklanmış olsa da, santral sinir sistemi tümörlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Araştırmacılara göre bu hastalığın oluşum nedenlerinde bazı etkenler vardır:

  • Radyasyon: İnsanların mesleki çalışmaları veya diğer nedenlerle aşırı radyasyona maruz kalmaları durumunda, başta santral sinir sistemi tümörleri olmak üzere, diğer birçok tümör hastalığı meydana gelebilmektedir.

  • Doğuştan gelen sorunlar: Kişilerin doğum sırasında aşırı havasız kalmaları, darbe almaları veya anne karnında darbe almaları durumunda bu tür tümörlerin daha sonraki zamanlarda meydana gelmesine neden olabilir. Bazen de bu hastalık kalıtsal olarak anne ya da babadan çocuğa geçebilir.

  • Bağışıklık sisteminin yetersiz olması: İnsanlarda bağışıklık sisteminin yetersiz olması durumunda vücut savunmasız hale gelebilir. Bu durumda kişilere santral sinir sistemi tümörleri için tedaviler uygulanırken bağışıklık sisteminin sorunlarının da giderilmesi için tedaviler yapılır.

  • Tüberküloz, ailevi kanser sendromu, nörofibromatozis gibi hastalıkların kişilerde görülmesi: Bu hastalıklar nedeniyle birçok kişi sorun yaşamıştır.

Santral Sinir Sistemi Tümörlerinde Klinik Bulgular

Santral sinir sistemi tümörlerinin klinik bulguları, tümörün vücutta yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Tümörler büyüyerek kafanın iç basıncının artmasına neden olabilir. Bu durumda hastalarda ciddi baş ağrıları meydana gelir. Bunun yanı sıra, santral sinir sistemi tümörleri omuriliği ve beyni etkileyerek bulantı ve kusma gibi durumlara yol açabilir. Yüksek ateş nedeniyle havale geçirme, vücudun felç kalması gibi ciddi problemler de görülebilir. Tümörler sinirleri etkilediği için birçok belirti ortaya çıkar. Özellikle vücut hareket sistemi ciddi şekilde etkilenir ve bu durum görme sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Çift görme ve net görememe, santral sinir sistemi tümörleri olan kişilerde görülebilecek diğer klinik bulgulardır.

Santral Sinir Sistemi Tümörlerinin Tedavisi

Santral sinir sistemi tümörlerinin tedavisi üç farklı şekilde yapılabilir. Bazı hastalarda bu yöntemlerin birkaçı birden uygulanabilir. İlk yöntem cerrahi operasyonlardır. Cerrahi operasyon sonrasında sorun tekrar oluşursa, radyoterapi uygulamaları başlatılır. Radyoterapi, en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Son olarak kemoterapi tedavileri yapılır. Çocukluk çağında görülen tümörlerde yüksek dereceli kemoterapi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hayvanlarda Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayvanlarda Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Bilekte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Sinir Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Sinirleri Boyun Sinir Ağı

Omurilik Sinirleri Boyun Sinir Ağı

Güncel

Sinir Kökü Sıkışması Tedavisi

Sinir Kökü Sıkışması Tedavisi

Güncel

Hamilelikte Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Sinir Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Sinir Nedenleri?

Bebeklerde Sinir Nedenleri?