Merkezi Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Merkezi Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Merkezi Sinir Sistemi

Merkezi sinir sistemi (MSS), omurilik ve beyinden meydana gelen sinir sistemi parçasıdır ve vücuttaki en büyük sinir sistemi bölümünü oluşturur. Beyinden başlayarak omurilik boyunca devam eden sinirler, merkezi sinir sistemi içinde yer alır. Bu sinirler, insan vücudunda hareket ve koordinasyonu sağlamak için görevlendirilmiştir. Başka bir deyişle, merkezi sinir sistemi davranış kontrolünü sağlamakla görevlidir. Merkezi sinir sistemi, içerden veya dışarıdan gelecek bütün uyarımları birleştirerek canlının bu uyarımlara karşı koordinasyonunu sağlar ve iç ve dış organların yönetimini üstlenir.

Merkezi Sinir Sistemi Öğeleri

Beyin

Beyin, merkezi sinir sisteminin en büyük ve en önemli parçasıdır. Bedensel tüm aktiviteler beyin tarafından yerine getirilir. Düşünsel faaliyetlerin yanı sıra, vücut sıcaklığı, kan basıncı, hormon salgılanması, duyu organlarının yönetimi ve koordinasyonu, açlık ve susama gibi fiziksel ihtiyaçların belirlenmesi ve öğrenme yetisinin yerine getirilmesi beyin tarafından gerçekleştirilir.

Beyincik

Beyincik, kafatasının arka kısmında, ense ile kafatasının birleştiği noktada bulunur ve merkezi sinir sisteminde kol ve bacak gibi kasların kullanımını ve dengeli hareketi sağlamaktan sorumludur.

Omurilik Soğanı

Omurilik soğanı, boynun üst kısmında yer alan ve şekil olarak soğana benzeyen bu organ, merkezi sinir sisteminin önemli bir parçasıdır. Omurilik soğanı, istemsiz olarak gerçekleşen nefes alma, sindirim gibi birçok faaliyetin ve iç organların yönetimini sağlar. Solunum, sindirim, boşaltım ve dolaşım gibi faaliyetler omurilik soğanının görevidir.

Omurilik

Omurilik, beyin ile vücut arasında köprü görevi görür. Beyin sapından başlayarak belde yer alan omurgaları da içeren kısımdır. Refleks ve hareket merkezi olan omurilik, beyinden aldığı emirleri bedende yerine getirmekle görevlidir.

Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları

  • Felç
  • Felç, beyindeki kan dolaşımının azalması sonucu kasların ve sinirlerin çalışma düzeninde tahribatlar oluşması ve hareket sinirlerinin zedelenmesi sonucu hareket kabiliyetinin yitirilmesidir. Beyin felci, kısmi veya tamamen felce neden olabilir ve kişiyi yatağa bağımlı hale getirebilir.

    • Epilepsi
    • Epilepsi, diğer bilinen adıyla sara hastalığı, beyinde bulunan sinir hücrelerinin görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Epilepsi, aralıklı olarak geçici bayılmalar ve bilinç kayıpları ile karakterizedir.

      • Parkinson
      • Parkinson, beyinde bulunan sinirlerin zedelenmesi veya görevini yerine getirememesi nedeniyle ellerin ikisinin veya birinin istemsiz olarak hareket etmesi veya titremesidir.

        • Çocuk Felci
        • Çocuk felci, omurilikte ortaya çıkan ve sinir hücrelerinde bakteri ve virüslerin bulaşarak çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kaslarda yeteri kadar kasılma veya gereğinden fazla kasılmalar ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisi genellikle ilaç tedavisidir.

          • Menenjit
          • Menenjit, omurilik ve beynin üzerinde bulunan ince zar tabakasının iltihaplanmasıdır. Bu tabaka, beyni ve omuriliği dışarıdan gelecek bakteri ve virüslere karşı korur ancak bu zarlarda da bakteri ve virüs oluşabilir. Bu virüsler yayılıp zar üzerinde iltihaplanmaya neden olur. Menenjit erken fark edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

            • Kuduz
            • Kuduz, hayvanlardan, özellikle de köpeklerden insanlara bulaşan bir hastalıktır ve sinir sistemini etkisi altına alarak tüm sinirlerin yok olmasına neden olur. Kuduz mikrobu bulaşıcıdır ve ölümlere neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Haber Bülteni