Sempatik Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Sempatik Sinir Sistemi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sempatik Sinir Sistemi

Sempatik sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sisteminden oluşur. Merkezi sinir sistemi; omurilik, beyin korteksi ve alt yapıları içerirken, çevresel sinir sistemi sempatik gangliyonlar, bu gangliyonlar arasındaki dallar ve bu dallardan organlara uzanan sinir liflerinden oluşur. Sempatik gangliyonlar, hücre gövdeleri, uzantıları ve bağ dokusundan meydana gelir. Omuriliğin ön tarafında sıralı bir şekilde bulunurlar ve vücutta 20-25 çift sempatik gangliyon vardır. Bu gangliyonları birbirine bağlayan yapılar, gangliyonlar arası dalları oluşturur ve bu dallarda sinir lifleri bulunur. Sempatik sinir lifleri, atardamar çevresinde ağ oluşturup veya tek başına gangliyondan çıkarak organlara kadar ulaşır ve diğer liflerle birleşerek hedef organa ulaşır. Omuriliğin ön köklerindeki sinir lifleri de gangliyonlarla birlikte merkezi sinir sistemi arasında bağ oluşturur. Bu yapıya rami komunikantes denir.

Vücutta istem dışı görev yapan ve organların çalışmasını otonom sinir sistemiyle birlikte yürüten sempatik sinirler, damarların daraltılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağlar. Ancak otonom sinir sisteminin çalışma şekli genellikle sempatik sistemin tam tersi şekilde çalışır. Örneğin, biri kalp atışlarını artırırken, diğeri yavaşlatır. Sempatik sistemin uyardığı böbrek üstü bezindeki medulla bölgesi sayesinde norepinefrin ve epinefrin hormonları salgılanır. Bu hormonlar kalbin hızlanmasını sağlar. Ayrıca tiroit bezinden tiroksin hormonunun salgılanması sayesinde metabolizma hızlanır. Sempatik sinir sisteminin harekete geçmesi, kan basıncının yükselmesiyle olur ve bu durum heyecan, korku ve sevinç gibi duyguların oluşmasıyla gerçekleşir. Bu gelişmeler sonucunda kalp daha hızlı atar ve sindirim yavaşlar. Bu tepkiler sonucunda bedensel ve duygusal baskılar artar ve stres ortaya çıkar.

Sempatik Sinir Sistemi Devreye Girdiğinde Yaşananlar

Sempatik sinir sistemi, aldığı uyarıyla devreye girer ve vücutta olağan dışı tepkilere yol açar. Bu durumda vücut gerilimli bir duruma hazırlanmış olur. Özellikle stres yaşandığında, sempatik sinir sistemi devreye girer ve şu tepkiler oluşur:
  • Göz bebekleri genişler ve büyür
  • Kalp kası daha güçlü kan pompalayarak, kalbin çalışmasını hızlandırır
  • Savaş veya kaç tepkisinin oluşmasını sağlar
  • Kan vücutta en önemli organlara dağılır. Özellikle kalp kasları ve iskelet kasları önceliklidir.
  • Kanda şeker miktarı yükselir
  • Solunum hızlanır ve solunum yollarında genişleme olur
  • İdrar yolları ve sindirim sisteminde bulunan sfinkterler kapanır
Sempatik sinir sistemine gelen uyarının uzun süre devam etmesi halinde, sistem bu durumu kaldırmakta zorlanır. Bu durumda adrenal bezlerde norepinefrin salgısında azalma olabilir veya tamamen durabilir. Bu durumda kişi nefessiz kalma, bayılma ve kendinden geçme gibi tepkiler gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Taygar

26 Temmuz 2024 Cuma

Sempatik sinir sisteminin devreye girdiğinde göz bebeklerinin genişlediği doğru mu? Ayrıca, bu sistemin uzun süre aktif kalması durumunda adrenal bezlerin norepinefrin salgısında azalmanın nedenleri nelerdir? Bu durumu yaşayan birisi olarak, bu belirtileri nasıl hissettiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Taygar, sempatiğin sinir sisteminin devreye girdiğinde göz bebeklerinin genişlediği doğrudur. Bu durum, vücudun "savaş ya da kaç" tepkisine hazırlandığını gösterir ve çevreden daha fazla bilgi almak için göz bebeklerinin genişlemesi gerekir.

Adrenal bezlerin norepinefrin salgısında azalmanın nedenleri ise, uzun süreli stres veya sempatik sinir sisteminin sürekli aktif olması nedeniyle bezlerin yorgun düşmesi ve tükenmesi olabilir. Bu durum, vücudun strese karşı adaptasyon mekanizmasının bir parçasıdır.

Bu belirtileri yaşayan birisi olarak, muhtemelen kendinizi sık sık yorgun, kaygılı veya huzursuz hissedebilirsiniz. Ayrıca, kalp atışlarınızın hızlanması, terleme, mide problemleri ve uyku bozuklukları gibi belirtiler de yaşamanız olasıdır. Bu belirtilerle başa çıkmak için stres yönetimi teknikleri uygulamak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diş Sinirleri Tedavisi

Diş Sinirleri Tedavisi