Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Siyatik Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir

Siyatik sinir, bel bölgesinde S1, S2, S3, L4 ve L5 omurlarının seviyesinden çıkan beş sinir kökünün birleşimiyle oluşan, vücuttaki en büyük ve kalın sinirdir. Siyatik sinir, bel bölgesinde kalça kemiğinin arkasından başlayarak, alt pelvis olarak adlandırılan kalçanın alt kısmından uyluk kemiğinin arkasından dize kadar uzanır. Dizde arka tarafta iki kısma ayrılır ve dizin altındaki bacakta deri, kemik, kas ve eklemlerdeki sinirsel denetimden sorumlu olur. Sinirdeki motor bölümünde bacağın alt kısmındaki dokuların hislerini algılayan iki bölüm bulunmaktadır. Belden çıkan siyatik sinirin bacağın altına uzanırken çeşitli nedenlerle hasar görmesi mümkündür. Bu nedenler arasında bacakta kemik kırıkları, travmalar, diyabet hastalığı, otururken bağdaş kurma, kalça enjeksiyonları, kurşun yaralanması, düşme ve cerrahi girişimler bulunur.

Siyatik Sinir Hasarı Belirtileri

  • Bacakta yer alan kas gruplarında ya da tek kasta güç kaybı olması
  • Bacakta duyu kaybının gelişmesi
  • Sinirin geçtiği bölgede bacakta kaşıntı, acı, yanma, titreme, üşüme, batma gibi belirtilerin ortaya çıkması
  • Kasların incelmeye başlaması
  • Bacakta renk değişiminin, morarmanın olması, soğukluk hissedilmesi
  • Siyatik sinirin uzandığı bacak boyunca ağrı oluşması
  • Bacakta tüy dökülmesi, cildin incelmesi, tırnakların dökülmesi
  • Reflekslerdeki azalma ya da kaybolma siyatik sinir hasarının göstergesi olabilir

Siyatik Sinir Hasarı Tedavisi

Siyatik sinirin hasar gördüğü tespit edilirse, hastaya cerrahi müdahalede bulunulur. Operasyonda hasarlı olan bölge kesi yapılarak açılır. Buradaki yapışıklıklar, yırtıklar ve kopuk olan yerler belirlenerek onarımı yapılır. Bölgedeki çevre dokularda serbestleştirme işlemi de yapılır. Ayrıca interfassiküler teknikle siyatik sinirin anastomozu yapılır. Eğer siyatik sinirin yerinin değiştirilmesi gerekiyorsa, operasyonda bu da gerçekleştirilir.

Siyatik Sinir Tedavisinden Sonra Ne Yapılmalıdır?

Cerrahi girişim sonrasında yara yerinin iyileşmesi beklenmeden, siyatik sinirdeki sinyal alışverişinin daha hızlı olması için düzenli şekilde çalışılmalıdır. Sinirin geçtiği bacak boyunca ağrının hafifletilmesi için, doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bölgede sıcak ve soğuk hissinin düzenli olarak algılanması için rehabilitasyon uygulanmalıdır. Kaslar için vibrasyonel terapi uygulanmalı, ayak tabanına ise masaj ve vibrasyonel terapi yapılmalıdır. Hastadaki iyileşmenin takibi açısından, düzenli şekilde EMG tetkikleri yapılmalıdır. Siyatik sinir bu çalışmalar sayesinde eski sağlığına kavuşabilir. Özellikle erken müdahale yapılırsa, iyileşme daha hızlı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinir Fizyolojisi Bölümleri ve İşlevleri

Sinir Fizyolojisi Bölümleri ve İşlevleri

Güncel

Kulakta Sinir Sıkışması Tedavisi

Kulakta Sinir Sıkışması Tedavisi