Sinir Kas Hastalıkları Tedavisi
27 Haziran 2024

Sinir Kas Hastalıkları Tedavisi

Sinir Kas Hastalıkları

Sinir kas hastalıkları, oldukça yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır. Araştırmalara göre, bu hastalıkların çoğu kişide görülme ihtimali oldukça yüksektir. Sinir kas hastalıkları, genellikle merdiven çıkıp inerken, yürürken ve oturur konumdan ayağa kalkmada zorluk yaşanmasına neden olur ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkiler. Bu hastalıklar, kişinin hareket etmesine yardımcı olan kasların en büyük rahatsızlıklarından biridir. Kas dokularının normal işleyişini bozar ve yaşamsal faaliyetleri etkiler. Sinir kas hastalıkları, bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar her dönemde görülebilen yaygın bir hastalık çeşididir.

Sinir Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

  • Kişilerde kalça ve çevresindeki kasların etkilenmesi sonucu yürüme bozuklukları ortaya çıkar.
  • Otururken ve kalkarken zorluk yaşanır.
  • Çocuk yaşlarda sinir kas hastalığı olan çocuklar yürürken, koşarken veya merdiven çıkarken sürekli olarak kucağa alınmak isterler.
  • Gençlik döneminde yaşıtlarından geri kalma, yürüyüş şeklinde değişiklikler ve normal hareketlerde farklılıklar görülür.
  • El ve ayakların etkilenmesi sonucu ayakkabıların çabuk eskimesi, düz yolda bile yürürken takılarak düşmek ve ince işlerde zorluk yaşanması diğer önemli belirtiler arasındadır.
  • Çok nadir olsa da göz kapaklarının yavaş yavaş aşağıya doğru düşmesi ve göz hareketlerinin kısıtlanması görülebilir.
  • Yutma veya solunum kaslarında tutulma olabilir; bu nadir bir belirtidir ancak dikkate alınmalıdır.

Sinir Kas Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir kas hastalıklarının tedavisinde, bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkili olarak ilaç tedavileri devreye girmektedir. Hastaya göre bazı durumlarda steroid ve kortizol gibi ilaçlar kullanılabilir veya immün sistemi baskılayan diğer ilaçlar tercih edilebilir. Kasların kuvvetlendirilmesi ve işlevlerinin düzeltilmesi amacıyla fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Hastaların bu tedavi sürecine uyum sağlamaları gerekmektedir. Tedavi sürecinde, ağır işlerde çalışmadan ve kendini fazla yormadan tedaviye destek olunmalıdır.

İlaç ve fizik tedavi yöntemlerinin olumlu sonuç vermediği durumlarda cerrahi tedavi yöntemleri devreye girebilir. Tendon gevşetme ve ayırma operasyonları yapılabilir. Gece spliti adı verilen cihazlar kullanılabilir. Skolyoz cerrahisi ve eklem kontraktürleri için pasif germe egzersizleri de diğer tedavi yöntemleri arasındadır.

Sinir kas hastalıklarının tedavi süreci, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Doktorlar, fizyoterapistler, cerrahlar ve diğer sağlık profesyonelleri, hastalığın yönetiminde birlikte çalışarak en iyi sonuçları elde etmeye çalışırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel

Elde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Elde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sinir Sisteminin Bölümleri Nelerdir?

Sinir Sisteminin Bölümleri Nelerdir?