Kulak Sinirleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Kulak Sinirleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kulak, beş duyu organımızdan biri olup, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üç temel bölüme ayrılır. Kulak sinirleri, sesin insan beyninde karakterize edilerek anlamlı kelimelere dönüştürülmesinde kritik bir rol oynar. Dış kulaktan orta kulağa gelen ses dalgaları enerjisi azaltılarak yavaşlatılır ve iç kulağa iletilir. İç kulağın görevi ise ses sinyallerini sinirlere ileterek beyinde çözümlemeyi sağlamaktır. Örneğin, dış kulakta meydana gelen bir sorun, ses dalgasının bozulmasına neden olabilir ve orta ve iç kulak tarafından düzenli ses dalgalarına dönüştürülemez, bu da beynin anlam yüklemesini zorlaştırır.

Dış Kulak ve Kulak Sinirlerinin Bağlantısı

Dış kulak, kulak kepçesi ve kulak kanalı olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu bölümde ses frekansları toplanarak yaklaşık 2 cm uzunluğundaki kulak kanalından geçerek kulak zarına iletilir. 3000 Hz'den düşük frekanslı sesler burada şiddeti artırılarak iç kesimlerde bulunan kulak sinirlerine ulaşması sağlanır. Ayrıca bu bölüm, sesin gelme yönünü belirler; bu duruma dış kulağın transfer fonksiyonu denir.

Orta Kulak Fonksiyonları ve Sinirleri

Orta kulak, içi hava dolu bir boşluktan oluşur ve şakak kemiği içinde yer alır. Bu bölgedeki sinirlerin görevi, sesin 22 kat artırılmasıdır. Bu sesler, örs, çekiç ve üzengi kemiklerinin harekete geçmesini sağlar. Ayrıca bu bölümde bulunan östaki borusu, gırtlağa açılır ve kulak zarının iki tarafından yerel basınç uygulanarak kulak zarının zarar görmesine engel olur. Bu bölgedeki sinirler, basınç değişiklikleri ile ilgili bilgileri beyine ileterek esneme ihtiyacı hissettirir. Basınç değişimlerinde östaki borusu kapanır ve açılır. Bu değişimin normale dönmesi için sakız çiğnemek veya esnemek faydalı olacaktır.

İç Kulak Sinirleri

Ses dalgalarının tam olarak düzenli hale getirildiği bölüm, iç kulak sinir yapısıdır. Burada bulunan fasial sinir sistemi sayesinde ses sinyalleri beyin nöronlarına iletilir. İşitme sinirleri, iç kulaktan beyine giderken çok dar bir kemik yapının içinden geçer. Bu nedenle sinirlerde meydana gelen en küçük bir şişlik veya incelme, ses kalitesinde değişiklik olmasına neden olur. Bu sinirlerle birlikte yüzümüzü kontrol eden denge sinirleri de geçtiğinden, denge bozuklukları ve yüz ifadelerinde değişiklikler gözlemlenebilir. Ayrıca bu bölgede meydana gelen kılcal damar kanamaları da çınlama, uğuldama ve denge kaybı gibi sorunlara yol açabilir.

Kulak Sinirlerinde Meydana Gelen Hasarın Nedenleri

  • Kulağa ağır darbe
  • Kulak zarında yırtılma
  • Aniden şiddetli ses (Kulağa yakın mesafede silah patlaması vb.)
  • Yaş ile ilgili sorunlar; özellikle 40'lı yaşlardan sonra meydana gelir ve düzeltilmesi neredeyse imkânsızdır.
  • Ateşli hastalıklar
  • Doğum ile gelişen hasar; doğum kanalında oluşan iltihabi durum doğum sırasında bebeğe geçerek hasara neden olabilir, böyle durumlarda sezaryen tercih edilmelidir.
  • Kulak mantarı hastalıkları
  • İltihabi kulak hastalıkları

Kulak Sinirlerinde Meydana Gelen Hasarların Etkisi

İşitme bozuklukları, sinirlerde meydana gelen hasar ile ortaya çıkabilir. Yukarıdaki nedenlere bakılarak çınlamanın neden kaynaklandığını anlamak mümkündür. Kimi zaman sağır olan kimselerde çınlama olmayabileceği gibi tam tersi durumda da ortaya çıkabilir.

Kulak Sinirlerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak sinirlerinin uçlarından hasar görmesi ile başlayan uğuldama ve çınlama, kolay geçecek bir şey değildir. Daha çok hekim tarafından E vitamini takviyesi verilmektedir. Kulak çınlaması, yaşam konforunu bozarak bunalıma kadar götürebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak bir süre sonra uğuldama ve çınlamalar, bünyeniz tarafından kabullenilerek gün içinde hissedilmeyecektir. Sadece aklınıza geldiğinde uğultuyu hissedeceksiniz.

Kulak Sinirlerinin Kaybı Sonucu Neler Yapılabilir?

  • Sinir uyarıcı ilaç ve kafeinden uzak durulmalıdır.
  • Uğultunun nedenini öğrendikten sonra bu rahatsızlığı aklınızda tutmamaya çalışın.
  • Çınlamanın başladığı ilk dönemler sessiz ortamlarda hasta iyice rahatsız olduğundan mümkünse hafif bir müzik eşliğinde uyuyun.
  • Kendinizi her alanda aşırı zorlamayın, dinlenmeye çalışın.
  • Gerginlik oluşturacak eylemlerden uzak durun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet

02 Mayıs 2024 Perşembe

Tedavisi yok mu bu hastalığın

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mehmet, bazı hastalıkların tedavisi maalesef hâlâ bulunamamış olabilir. Ancak, bu durum hastalığın yönetilemeyeceği anlamına gelmez. Pek çok durumda semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için çeşitli tedavi yöntemleri ve destekleyici bakım seçenekleri bulunmaktadır. Doktorunuzla görüşerek size özel bir tedavi planı oluşturabilir ve bu süreçte hangi adımları atmanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz. Sağlıklar dilerim.

2. Cevap
cevap

Dogan

Ne olacak yok tedavi diyorlar başlıyorlar kortizon iğneyi kesinlikle tavsiye etmem sinirlerim altust oldu bulanimdayim kulak iyileştirmeyim derken vücut dengem bozuldu

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?

Sinir Sistemi Organları Nelerdir?

Haber Bülteni