Baş Parmakta Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Baş Parmakta Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Baş Parmakta Sinir Sıkışması

Baş parmakta sinir sıkışması, parmak kaslarının hissiyatını kaybedip hareket etmekte zorlanması durumudur. Elin hareket komutlarını parmaklara ileten üç adet sinir yapısı mevcuttur. Bu sinirlerden biri olan median sinir, serçe parmak dışındaki diğer parmakların avuç içi yanındaki bölümlerin hissiyatını ve baş parmak kısa kaslarının hareket etmesini sağlar. Karpal tünel sendromu olarak da bilinen baş parmakta sinir sıkışması rahatsızlığı, özellikle geceleri ağrı ile uykudan uyandırır ve uyuşuklukla rahatsız eder. Daha sonra baş parmak kısa kaslarındaki erimeden dolayı düğme dahi ilikleyemez duruma getirir. Baş parmak boğumundaki ağrı, erkeklerden daha fazla oranda kadınlarda görülmektedir. Baş parmakta sinir sıkışması durumu, parmak tünelindeki bağ dokusunun kalınlaşarak eklem bölgesinde sıkışması sonucu oluşur ve başlangıçta hafif ağrılarla kendini gösterse de ileri safhalarında dayanılmaz acılara sebep olabilir.

Baş Parmakta Sinir Sıkışmasını Meydana Getiren Durumlar

  • Baş parmağın fazla kullanılması veya kullanırken zorlanması. (Dantel işleme, halı dokuma veya klavye kullanımı gibi.)
  • Yaş ilerlemesine bağlı olarak görülebilmektedir.
  • Genetik yapıya bağlı olarak aile fertlerinin hepsinde görülebilmektedir.
  • Gebelik döneminde kadınların hormon değişimine bağlı olarak da görülebilmektedir.
  • Romatizma, diyabet ve tiroit gibi rahatsızlıkların getirdiği sonuçlara bağlı olarak baş parmakta sinir sıkışması olabilir.

Baş Parmakta Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Baş parmakta oluşan sinir sıkışması uyuşukluk, karıncalanma ve en önemlisi de şiddetli ağrıya neden olur.
  • Baş parmakta görülen elektriklenme sinir sıkışması sebeplerinden birisidir.
  • Omuz bölgesinden başlayarak baş parmağa doğru yayılan, şiddetini yavaş yavaş artıran sızlanmalar.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım belirtilerden bir veya birkaçı gerçekleşecek olursa mutlaka uzman bir hekime başvurmanız, hastalığın ileri safhalara ulaşmaması açısından önemlidir. Baş parmakta sinir sıkışması kendini hissettirmeden yavaş yavaş oluştuğu için farkına varamayabilirsiniz. Genellikle vücut dinlenme aşamasına geçtiği zaman yani geceleri daha belirgin hale gelir. Gündüz ağrılar daha az hissedilse bile, kullanmakta olduğunuz baş parmağınızın dinlenme üzere hareketsiz kaldığı dönemlerde tesadüf edebilir. Ayrıca koldan eli sallama hareketi ağrıları hafifletip rahatlama hissi verebilir. Sinir sıkışması belirtilerinin ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğimiz için bu rahatsızlığa yakalanmak her insanın başına gelebilir. Sinir sıkışması sonrasında sinirlerin gevşemesi sonucu baş parmak gücünü yitirir ve güçsüz kalan baş parmak iş yapamaz hale gelir.

Baş Parmakta Oluşan Sinir Sıkışma Tanısı Nasıl Belirlenir?

  • Baş parmak kaslarında zayıflama tespiti.
  • Baş parmağın açılıp kapanma ve kavrama kuvvetinin azalması tespiti.
  • Karıncalanma ve uyuşukluk hangi durumlarda oluşuyor ise bunu anlamak.
  • Gözler kapalıyken parmak his ve hareketlerini değerlendirmek.
  • EMG testi yapılıp röntgen ile değerlendirilerek sıkışma olan bölgeyi tespit etmek.
  • Hastanın bu durumu için verdiği bilgiler dikkate alınarak hastalığın incelenmesi ve durum tespit çalışması açısından çok faydalı olacaktır.

Baş Parmakta Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?

Sinir sıkışmasını engellemek için öncelikle egzersiz ve ilaç tedavisi denenmiş olup buna rağmen şikayetleriniz devam edip düzelmediği takdirde cerrahi müdahale gerektirebilir. Tabii ki bu duruma uzman hekimlerce karar verilmelidir. Amaç, hastalığın engellenip parmağınızın sağlıklı şeklini geri kazandırmaktır. Baş parmağınızda oluşan sinir sıkışmasının tedavi edilmemesi, rahatsızlığın ilerlemesine ve tedavisi daha zor hale gelmesine neden olabilir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hastaya lokal anestezi uygulanır. Hastanın sorunlu bölgede oluşan sinir sıkışmasını engellemek için öncelikle median sinir yapısı gevşetilerek hastanın rahatlaması sağlanır. Ameliyat edilen parmak 1 veya 2 gün kalp seviyesinin üzerine alınarak parmağın şişmesi engellenmelidir. Operasyondan sonra parmağın korunması ve ağır işlerde sakınılması gerekir. Zamanla birkaçı hafta sonra hafif işlerde kullanılarak hareket etmesi gerekir. Uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetleriniz 1 veya 2 ay devam edebilir. Ameliyat sonrasında parmağınızı istemsiz bir şekilde hareket ettirmemeniz için uygun şekilde muhafaza edecek koruyucu tedbirler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hikmet

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Baş parmağımda oluşan uyuşma ve karıncalanma hissi geceleri daha mı belirgin hale geliyor? Ayrıca, baş parmağımı kullanırken zorlanıyorum ve düğme iliklemek gibi basit işleri yapmakta güçlük çekiyorum. Bu belirtiler sinir sıkışmasından mı kaynaklanıyor olabilir? Uzman bir doktora başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hikmet, baş parmağındaki uyuşma ve karıncalanma hissi, sinir sıkışması veya karpal tünel sendromu gibi durumlarla ilişkili olabilir. Geceleri daha belirgin hale gelmesi de bu tür sorunların bir belirtisi olabilir. Baş parmağını kullanırken zorlanmanın ve basit işleri yapmakta güçlük çekmenin nedeni de aynı şekilde sinir sıkışması olabilir. Bu tür belirtiler yaşadığın için bir uzmana başvurmanı tavsiye ederim. Uzman bir doktor, yapacağı detaylı muayene ve gerekli görürse tetkikler sonucunda doğru tanıyı koyarak uygun tedavi yöntemini önerebilir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Sinirleri Tedavisi

Diş Sinirleri Tedavisi

Haber Bülteni