Aşırı Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Aşırı Sinir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı sinir hastalığı, psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi olarak kabul edilmelidir. İnsanlarda bazı kişilik yapıları ve hastalıklar, aşırı sinirli olmalarına sebep olabilir. Aşırı sinir durumunda vücutta yüksek miktarda adrenalin salgılanır. Bu durum, vücutta stres halini ifade etmektedir. Vücut ısısı artar, gözde pupillalar genişler, nabız ve kan dolaşımı hızlanır, kandaki glikoz seviyesi artarak kaslara yönlendirilir. Vücudu tehlikelere karşı hazırlayan hormon adrenalindir. Farklı organlarda çeşitli adrenalin reseptörleri bulunmaktadır. Yani adrenalin, karaciğerde farklı, kalpte farklı etki yaratır. Vücut kronik strese girdiğinde, beyindeki hücrelerin yapısı bile değişim gösterir. Bu sebeple, aşırı sinir hastalığı olan kişilerde ülser, gastrit ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara yakalanma riski daha fazladır.

Aşırı Sinir Hastalığı Yaratan Durumlar

  • Depresyonda olan kişiler aşırı sinirli olabilirler. Bireylerde anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve benzeri kaygı bozukluklarının olması da aşırı sinirlenmeye sebep olabilir.
  • Mükemmeliyetçi, aşırı titiz ve takıntıları olan kişiler genelde sinirli bir yapıya sahiptirler. Bu yapıya sahip kişiler, en küçük ayrıntıyı dahi dikkate alırlar. Ancak sabit fikirli olurlar ve her şeyi eleştirirler. Buna rağmen, ahlaki değerlere sahip, dürüst, çalışkan ve sorumluluk sahibi bir yapıya sahiptirler. Ancak her şeyde kusur arayan ve mükemmel olmasını isteyen kişiyle yaşamak oldukça zordur.
  • Duygusal olarak aşırı derecede hızlı iniş ve çıkışlar yaşayan kişiler hem sinirli hem de dengesiz olurlar.
  • Antisosyal kişilik yapısına sahip olanlarda şiddetli öfke nöbetleri görülebilir. Küçük bir sebepten dolayı bile insanlara zarar verebilir, hatta cinayet işleyebilirler. Stresli bir iş hayatı, mutsuz bir evlilik, madde ve alkol bağımlılığı sinirlilik miktarının artmasına neden olabilir.
  • Aşırı şüpheci olan kişiler genellikle sinirli olurlar. Bu kişiler her bakışın, her şeyin arkasında bir art niyet ararlar. Kimseye güven duymazlar, aşırı kıskanç olurlar ve büyük baskı uygularlar.

Aşırı Sinir Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalığın tedavisi, altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ve bu nedenlerin giderilmesine bağlıdır. Kullanılacak olan bazı ilaçlar ile bu sinirlilik halleri kontrol altına alınabilir. Aşırı sinirlilik hali, kişilik özelliklerine bağlı olursa, bunu tedavi etmek daha zor olacaktır. Bu kişiler, sinirli olduklarını kabul etmezler. Terapi ve danışmanlık hizmetleri, aşırı sinirliliği kontrol altına almak için yararlı olabilir. Ayrıca, stres yönetimi teknikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri de tedavi sürecine olumlu katkıda bulunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Esra

28 Mayıs 2024 Salı

Sinirli insan olunca tımarhaneye mi yatırılıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Fayiha

Merhaba Esra hanım sinirli olmak eğer belli sınırlara ulaşırsa kişiye ve ya çevreye zarar verecek bir hale geldi ise tedavi olunmasını gerektirir. Ancak bu yine de tımarhaneye kapatılması anlamına gelmez. Doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kişiyi bir psikoloğa gönderebilir. Etkin bir tedavi yöntemi ile sinirlilik hali gün geçtikte azalacaktır.

2. Cevap
cevap

Fethi

Esra hanım merhaba. Sinir hastalıkları ve sinirlilik hali birbirine karışan durumlardır. Sinir hastalığı yani insanın sinirsel yapısına ait hastalıklar bazen doktor nezaretinde bir tedavi gerektirebilir. Fakat bir insan aşırı sınırlı olabilir ve bu gayet olağan karşılanabilir. Bir hastalığa bağlı sinir tedavi ister ama her sınırlı insan hastanelik olmaz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinir Kökü Sıkışması Tedavisi

Sinir Kökü Sıkışması Tedavisi