Sinir Sıkışması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
10 Temmuz 2024

Sinir Sıkışması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sinir Sıkışması Ameliyatı

Sinir sıkışması ameliyatı, hastalarda gece uykusunu bölecek şekilde ağrılara neden oluyorsa, uzun süredir devam ediyorsa ve eşyaları tutamama gibi yakınmalara yol açıyorsa, kaçınılmaz hale gelir. Ameliyat sonrası hastanın elini bir süre kullanması sakıncalı olduğundan, gerekli düzenlemeler yapılarak vakit kaybedilmeden ameliyata alınması gerekir. Hastanın gündelik işlerini yapabilmesi için, iki el birden ameliyat edilmez. Bir elin iyileşmesinden sonra diğer el ameliyat edilir ve bu iki operasyon arasında genellikle 2-3 ay ara olmalıdır.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyonda hastanın koltuk altında bulunan sinirlere enjeksiyon yapılarak, kolun tamamı uyuşturulur. Bu yöntemle hasta ağrı hissetmeden, fazla ilaç yüklemesi olmadan operasyon gerçekleştirilir. Risksiz bir uyuşturma yöntemi olduğundan oldukça sağlıklıdır. Ameliyat tamamlandıktan sonra da hastalar yaklaşık 6-8 saat rahatsız edici ağrı hissetmezler. Kol uyuşturulduktan sonra, koldaki kan akımının kesilmesi için turnike adı verilen alet takılır. Bu sayede ameliyat kanamasız ve rahat bir şekilde gerçekleştirilir. Hastanın avuç içi ile el bileği arasındaki bölgede yapılan kesiyle, median sinirin geçtiği tünele ulaşılır. Tünelin çatısını meydana getiren ve kalınlaşmış olan bağ serbest hale getirilir. Eğer sinir sıkışması daha ileri aşamadaysa, kalınlaşmış sinir kılıfının mikroskop altında serbestleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu sayede sinire olan baskı ortadan kalkar. Hastanın birinci parmağını avuç içine yaklaştıran kaslara dal verilir ve onların uyarılmasını sağlayan sinir dalı gevşetilir. Bu işlem yapılmadığı takdirde, hastanın yaşadığı sıkıntılar geçmez. Hastanın hastaneden taburcu edilmesi, herhangi bir sorun yoksa aynı gün olur. 2-3 gün pansumanla takip edilen hasta, ağrılara dayanarak işlerini yapabilir. Parmak hareketlerini yapmayı ise ihmal etmemelidir.

Kapalı Yöntemle Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Eğer hastanın durumu uygun olursa, sinir sıkışması ameliyatı kapalı yöntemle yapılabilir. Bu operasyonda el bileği ve avuç içinden açılan deliklerden özel aletler sokulur ve içeriye kamera sistemi yerleştirilir. Kamera sayesinde içerde kalınlaşan bağ görüntülü şekilde kesilir. Bu ameliyatın oldukça deneyimli doktorlar tarafından yapılması gerekir çünkü operasyonda hata yapma olasılığı yüksektir. Kapalı yöntemle sinir sıkışması ameliyatının dezavantajı, tünelin sıkışmasına yol açan bir etkenin zor teşhis edilmesidir. Bunun yanı sıra sinirin sıkışmasına neden olan kılıfın gevşetilmesi ile sinirin ilk parmağı uyaran kısmının gevşetilmesinin yapılamamasıdır. Sağladığı avantaj ise bölgedeki yumuşak dokunun hasarının az olması ve iyileşmenin daha kısa sürede gerçekleşmesidir. Bazı kişilerde yapısal olarak sinirlerdeki dallanma farklı bölgede olabilir. Eğer ameliyatta bir hata yapılırsa, bunun telafisi çok zor olabilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatından Sonra İyileşme Süresi

Ameliyattan sonra hastaların çoğunluğu tamamen iyileşebilir. Ancak ileri derecedeki sıkışmalarda bazı belirtiler kaybolmaz. Hastalarda daha ilk gecede uyuşukluk sorunu ortadan kalkar. Ancak his kaybı ve kuvvet kaybı sorunları 6 ay kadar devam edebilir. Bu hastalarda eğer kas erimesi varsa, bunların geri kazanımı mümkün olmaz. Bu nedenlerle, sinir sıkışması bir an önce tedavi edilmelidir. Böylece kalıcı hasarlar engellenmiş olur. El bileğinde ameliyattan sonra sertlikler olabilir. Bunun için uygun kremlerle masaj yapılmalıdır. Ağrıya dayanıldığı sürece işlerin yapılmasına engel yoktur. Pansuman alanı küçüldükçe el daha rahat hareket ettirilebilir. Ancak yaranın kirlenmemesi ve pansumanın ıslatılmaması gerekir. Rahat bir işte çalışanlar daha kısa sürede işbaşı yapabilir. Ancak ağır işte çalışanlar dikişler alındıktan 15-20 gün sonra işbaşı yapabilir. Bu sürede elin suya sokulmaması gerekir. Ayrıca sigara içilmemeli, çay ve kahve mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

nefise

22 Mayıs 2024 Çarşamba

ameliyattan sonra elini kullanamazsın gibi söyleyen oluyor doğru mudur

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nefise Hanım,

Ameliyat türüne ve elinizin durumuna bağlı olarak bu durum değişebilir. Ancak çoğu ameliyat sonrası doktorunuzun önerdiği fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine uyarsanız, elinizi tekrar kullanabilme olasılığınız yüksektir. Yine de kesin bilgi için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.

2. Cevap
cevap

Onaran

Ameliyattan hemen sonra kullanamassınız 1,5 ay gibi bir süreçte o yüzden doktorlarımız çok düşüncelidir 2 eli birden ameliyata almazlar hasta gündelik işlerini görsün diye 1 el amiliyata slınır 2 ay sonra filan ise 2. El ameliyata alınır ilaçlar ile iyleşme süreci hızlandırılır şimdiden geçmil olsun dileklerim ile iyi günler diliyorum

soru

Müniser sümbül

14 Mayıs 2024 Salı

Yaranın kabuk bağlaması normalmidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Müniser sümbül, yaranın kabuk bağlaması doğal bir iyileşme sürecidir. Vücut, zarar gören bölgeyi korumak ve enfeksiyonu önlemek için kabuk oluşturur. Ancak, yaranın durumu ve iyileşme süreciyle ilgili endişeleriniz varsa bir sağlık profesyoneline danışmanız iyi olur.

2. Cevap
cevap

Atatuğ

Merhaba, ameliyat sonrası kabuk bağlama gayet normaldir. Eğer yaranız sulanıyor ise yara koruyucu toz alabilirsiniz. Yaranız tekrar kurumasını ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Geçmiş olsun.

3. Cevap
cevap

İçten

Ameliyat sonrası kabuk bağlaması oldukça olağandır ve sık karşılaşılan etkilerden bir tanesidir. Bunun için eczanelerden yarayı kurutacak bir krem alabilirsiniz. Kremi bölgeye sürdükten sonra çok fazla bastırmadan yumuşak bir şekilde dairesel hareketlerle masaj yapmalısınız. Günde bir kaç kez bu şekilde krem uygularsanız yaranın kabuğu düşecektir.

soru

selçuk

11 Mayıs 2024 Cumartesi

avuç içinde morluk olması doğalmıdır

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selçuk, avuç içinde morluk olması normal değildir ve altta yatan bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu durumun sebebini öğrenmek için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim.

2. Cevap
cevap

Müstezım

Merhabalar Selçuk bey, avuç içi morarması genellikle çok sert bir darbe sonrası oluşur. Yada elde meydana gelen çatlama ve kurullarda da morarma meydana gelir. Derhal doktora muayene olup bir film çektirmeniz ve akabinde ona göre tedavi uygulanması gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

3. Cevap
cevap

Ayas

Merhaba, avuç içlerinde ortaya çıkan şişlikler morarmalar çoğunlukla oraya alınan darbelerden dolayı olabilir. Morluklar elin üstünde ve avuç içinde görülebilir. Çoğunlukla travmatik nedenlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülse de avuç içindeki morarmalar bazen ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu sebeple ihmal edilmemesi gerekir. Geçmemesi veya artması durumunda doktora gitmenizi tavsiye ederim.

soru

Müniser sümbul

20 Nisan 2024 Cumartesi

Sinir sıkışması ameliyatı oldum bugün 15 gün oldu dikişlerin alındı ama yara sanki kabuk bağladı acaba bu normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Müniser sümbul,

Yaranın kabuk bağlaması genellikle iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve bu durum normal kabul edilir. Ancak, herhangi bir enfeksiyon belirtisi (kızarıklık, şişlik, aşırı ağrı veya akıntı) görüyorsanız, bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Berzali

Bu gayet normaldir endişe etmenize gerek yok. Dikişler derinin altına girip tekrar çıktığı için yara biçimini alır. Buda kabuk bağlamasına sebep olur. Mümkünse bir kaç ay çok ağır şeyleri kaldırmayın ve dikiş bulunan bölgenizi koruyun yoksa dikişinizin açılması gibi olaylar olabilir.

3. Cevap
cevap

Inci sevgi

Merhaba, dikişler alındıktan sonra dikişlerin deri altına girip çıktığı yerlerde hafif kan pıhtıları ve buna bağlı kabuk bağlaması gerçekleşebilmektedir. Bu tamamen normal kabul edilmektedir. Çok kısa bir süre içerisinde bu kabuklar tamamen ortadan kalkacaktır. En az 3 ay boyunca ameliyat bölgesini özenle korumanızda fayda vardır.

soru

Mehmet

08 Nisan 2024 Pazartesi

Annem sinir sıkışması ameliyati oldu 1 aydan fazla oldu eli surekli sancı yapiyor daha rahatlamadi bunun sebebi ne

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mehmet Bey,

Öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Sinir sıkışması ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Ameliyat sonrası ağrılar ve sancılar bir süre daha devam edebilir. Ancak, annenizin durumu hakkında en doğru bilgiyi ameliyatı gerçekleştiren doktoru verebilir. Bu nedenle, ameliyatı yapan doktorla iletişime geçmeniz ve durumu detaylı bir şekilde anlatmanız faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Somel

Mehmet bey, annenize geçmiş olsun diliyorum. Sancılar normal bir tanıdığımda aynı ameliyatı oldu, sancılarının dinmesi 15,20 günü buluyor. Sabredin dua edin rabbim annenizin ağrılarını bertaraf etsin.

soru

hanife erten

05 Nisan 2024 Cuma

ben iki yıl önce bilekten sinir sıkışması ameliyatı oldum ama halen parmaklar uyusuk şimdide ağrı var yanıtlarsanız sevinirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hanife Erten Hanım,

Geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Bilekten sinir sıkışması ameliyatı sonrası bazı hastalarda iyileşme süreci uzayabilir ve belirtiler devam edebilir. Bu durumda bir ortopedi ya da beyin cerrahisi uzmanına tekrar başvurmanızı öneririm. Doktorunuz gerekirse ek tetkikler yaparak durumu değerlendirecektir. Geçmiş olsun.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Naima

Merhaba, sinir sıkışması durumları genellikle bilekte ya da bilek üzerinde bir noktada oluşan kitleler nedeni ile oluşmaktadır. Eğer ameliyat yapılan noktada sinir sıkışmasına neden olan etken tam olarak giderilememişse uyuşukluk devam edecektir. Özellikle iki yıl geçmiş ise ameliyat etkileri de bitmiş olmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Hamileyken Sinir Krizi Geçirmek

Haber Bülteni