Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Kolda sinir sıkışması, rahatsızlık ve ağrılara neden olabilir. Günlük yaşam içerisinde yapacağımız hareketleri kısıtlayabilir ve sinirin sıkışmasına bağlı olarak kol ve etrafındaki kısımlarda keskin ağrılar görülür. Bu ağrılar genelde etrafa doğru yayılma eğilimi gösterir.

Sinir sıkışması oluştuğunda uyuşukluk, hissizleşme ve ağrı belirtileri görülebilir. Ayrıca sinir sıkışmasına bağlı olarak sızlama gibi hisler ile karşılaşılabilir. Bunun yanında karıncalanma hissine benzer bileklere doğru kaşıntılar görülebilir. Kol bölgesinde görülen sinir sıkışması ile ilgili elin bileğinde ve parmak uçlarına doğru da sızlamalar ve uyuşukluklar görülür. Ayrıca kolda bulunan sinir sıkışması ile kolda seğirmeler meydana gelir. Bunun sonucunda kolda bulunan kaslarda yorgunluk ve ağrılar gözlenir. Bu bölgelerde yumuşaklık, kızarıklık ve bıçak saplanır gibi keskin ağrılar görülebilir. Koldaki damarda bulunan sinir sıkışmasının belirtileri arasında sadece ağrılar görülmesi bile tek başına bu durumun belirtisi olabilir.

Kolda Sinir Sıkışmasının Sebepleri Nelerdir?

Kol bölgesinde bulunan sinir sıkışmalarının genellikle kasların çok sık kullanılması ile alakalı sıkışma meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca bu sıkışma ile alakalı kol bölgesinde gerilme ve yırtılma sonucunda sinir sıkışması meydana gelmiş olabilir. Bu bölgede bulunan sinirlerin ve dokuların fazla ağrıya maruz kaldığı zamanlarda ya da baskı sonucunda bu bölgelerde iltihaplanmalar sonucuyla da bu sıkışma oluşabilir. Bu durumda kol normal fonksiyonunu gerektiği şekilde uygulayamaz ve bu bölümde ağrılar meydana gelir. Bu baskılar sonucu oluşan ağrılar, zarar gören dokulara ve kıkırdak dokusunun hasar görmesine sebep verir. Bu bölgede bulunan kasların ve tendonların sinir sıkışması ile kasılması sebebiyle kişiler günlük aktivitelerini gerektiği düzeyde uygulayamazlar. Yapacakları en ufak bir harekette kol bölgesinde sürekli ağrılar yaşandığı için yaşamları kısıtlanır hale gelir. Böyle durumlarda ya da yanlış pozisyonlarda kaldırılabilecek herhangi bir ağırlık sebebiyle kolda hissizleşme ya da alınacak şeyi tutamama gibi hareket kaybı sinir sıkışmasına sebep olabilir.

Kolda Sinir Sıkışmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir sıkışmasının tedavisi arasında kişinin istirahat ederek ve kol bölgesinin dinlendirilmesi ile sıkışmanın geçebileceği belirtilmiştir. Ayrıca fiziksel aktiviteleri de kolu fazla yormadan ve ağır kaldırmadan hafif hareketlerle kolun sabit tutulması ile bu bölgedeki sinir sıkışması azalabilir. Sinir sıkışmasının şiddetlendiği zamanlarda fizik terapisi ile bu bölgede sinir sıkışmasından dolayı oluşan baskının azaltılması sağlanır. Yapılacak egzersizler ve esneme hareketleri ile koldaki kasların güçlenmesi sağlanır ve iyileşme sürecine yardımcı olunur. Ayrıca bu bölgede soğuk terapi uygulanarak sinir sıkışmasının yatıştırılması sağlanır. Bu bölgede oluşan ağrıların azaltılması ya da bu bölgede şişlik var ise bunun giderilmesi soğuk tampon ile mümkün olabilir. Soğuk torbaları doğrudan tene koymak sakıncalı olabilir. Soğuk torbayı yumuşak bir havluya sararak bu bölgeye uygulamak sinir sıkışmasını giderebilir. Günlük yarım saat soğuk uygulandığı takdirde, sinir sıkışmasının azaldığı gözlenir. Ancak bu sinir sıkışmasının ilk evrelerinde etkili olur. İlerleyen evresinde sadece ağrıların azalmasını sağlayabilir.

Uygulanan bütün yöntemlere rağmen sinir sıkışması geçmiyor ise rahatsızlıktan dolayı kişinin ağrıları çekilmez hale gelmişse tedavi yöntemi olarak ameliyat tavsiye edilir. Ameliyatla kol bölgesinde bulunan sinir sıkışması temizlenerek bu bölgenin esnekliğinin kazandırılması sağlanır. Ancak ameliyat sonrasında da bu sinir sıkışması tekrar edebileceği için hastanın son derece dikkatli olması ve kol bölgesini yormaması daha sağlıklı olacaktır. Tedavi sonrasındaki süreçte ağır kaldırmaktan, kasları zorlamaktan ve stresten uzak durmak iyileşme sürecinde oldukça etkili olacaktır. Stresten uzak olmak önemlidir, çünkü vücudun gerilmesi sinir sıkışmasını tetikler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Ulnar Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Ulnar Sinir Belirtileri ve Tedavisi

Belde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Belde Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sinirleri Tedavisi

Diş Sinirleri Tedavisi

Merkezi ve Çevresel Sinir Sistemi Yapısı

Merkezi ve Çevresel Sinir Sistemi Yapısı